ΔΙΟΝ
Eδώ βρισκόταν το ιερό του Διός, όπου οι Μακεδόνες λάτρευαν τον ύψιστο θεό από την αρχή της ιστορίας τους. Στο Δίον γιόρτασε και ο Φίλιππος την άλωση της Ολύνθου, ενώ ο Mέγας Αλέξανδρος έκανε λαμπρές θυσίες πριν από την αναχώρησή του (334 π.X.) για τη εκστρατεία κατά των Περσών Στο Δίον θα επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Mουσείο, στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα της ανασκαφής του καθηγητή Δ. Παντερμαλή. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συλλογή γλυπτών των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων. Επίσης, υπάρχουν τα αγάλματα που προέρχονται από τον ιερό ναό της Αρτέμιδος και της Ίσιδος. Βρέθηκε σύμπλεγμα στις θέρμες που εικονίζει τον θεό Ασκληπιό με την οικογένειά του.
http://hdz.gr/exormiseis#sigFreeIdf8cfbd3703
ΜΕΤΕΩΡΑ
Στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας, , εκεί, υψώνονται γιγάντιοι βράχοι που δημιουργούν ένα θέαμα μοναδικό ίσως στον κόσμο. Το φαινόμενο των βράχων δεν αναφέρεται ούτε στη μυθολογία ούτε από κάποιον Έλληνα ή ξένο ιστορικό. Τον 19ο αιώνα σύμφωνα με την θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον ένας μεγάλος ποταμός είχε τις εκβολές του στην περιοχή αυτή, που για εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από ένα στενό και βαθύ θαλάσσιο τμήμα.. Από τη συσσώρευση των υλικών αυτών σχηματίστηκαν δελτογεννείς κώνοι και με το πέρασμα εκατομμυρίων ετών πήραν την σημερινή τους μορφή. Στους βράχους αυτούς βρήκαν καταφύγιο και αρκετοί τολμηροί ερημίτες και αναχωρητές οι οποίοι αναζητούσαν ψυχική ηρεμία, γαλήνη και με την προσευχή επιδίωκαν την χριστιανική τελειότητα. Ως πρώτος ασκητής αναφέρεται ο Βαρνάβας περί τα 950-970 μ.Χ., ο οποίος ίδρυσε τη Σκήτη του Αγίου Πνεύματος Ο μέγιστος αριθμός μοναστηριών ήταν 24.
http://hdz.gr/exormiseis#sigFreeId07c57f1152
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ίδρυση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης χρονολογείται πριν από 2.300 και πλέον έτη. Δημιουργήθηκε το 315 π.χ. ταυτόχρονα με την πόλη της Θεσσαλονίκης, για να προσδώσει στο Βασίλειο της Μακεδονίας ναυτική ισχύ. Από τότε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συμπορεύεται με την ιστορία της πόλης και συναρτάται άμεσα με τις περιόδους της ακμής και της παρακμής της. Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αναδεικνύεται η σημασία της γεωγραφικής θέσης του Λιμένος, ως κομβικό σημείο Δύσης και Ανατολής μέσω του οποίου εξυπηρετείται το διαμετακομιστικό εμπόριο της ενδοχώρας, που δημιουργείται τότε για πρώτη φορά. Στην περίοδο του Βυζαντίου ο ρόλος αυτός ενισχύεται ακόμη περισσότερο και υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής.
http://hdz.gr/exormiseis#sigFreeIdfef0154682
ΤΕΜΠΗ
Τα Τέμπη είναι η υπέροχη θεσσαλική κοιλάδα ανάμεσα στην Όσσα και τον Όλυμπο που τη διασχίζει ο ποταμός Πηνειός. αυτή η περιοχή, είναι δώρο της φύσης στους ανθρώπους. Είναι λοιπόν απαραίτητη μια εκδρομή μέχρι τα Τέμπη. Θα διαβείτε την κρεμαστή γέφυρα που περνά επάνω από τον Πηνειό, θα παρακολουθήσετε τα καθαρά νερά του νε τρέχουν ανάμεσα σε οργιώδη βλάστηση, θα επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και θα ξεκουραστείτε κάτω από τη σκιά των πλατανιών.
http://hdz.gr/exormiseis#sigFreeIdd207635054